بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی–16|اقتصاد،جهان‌شمول و اقتصاداسلام،بی‌معناست؟ اقتصاد جهان

اقتصاد اسلامی–16|اقتصاد،جهان‌شمول و اقتصاداسلام،بی‌معناست؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - در واقع، به‌عکس این، مسئله اصلی آن است که علم اقتصاد با ادعای شمولیت جهانی خود، از پذیرش تنوع تئوری‌های اقتصادی در جوامع مختلف خودداری می‌کند. - آریا بازار -
یکی از ادعاهای کمتر چالشی در علم اقتصاد، «جهان‌شمول» بودن این علم است. طبق این دیدگاه، اقتصاد همچون علوم طبیعی مانند فیزیک، قوانین کلی و جهانی دارد که فراتر از زمان و مکان عمل می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بنابراین، برخی بر این باورند که وجود مفاهیم خاصی همچون اقتصاد اسلامی، به‌عنوان منظومه دانش و معارف جداگانه، بی‌معنی است. این افراد، شامل برخی متفکران مسلمان و غیرمسلمان، بر این عقیده‌اند که علم، بطور کلی، از مرزهای دینی و فرهنگی فراتر است و نباید با معیارهای خاص مذهبی و دینی محدود شود. البته این نگرش که علم می‌تواند از ارزش‌ها و باورهای شخصی محقق بی‌تأثیر باشد، بیشتر در ذهنیت غیرمسلمانان مشاهده می‌شود، اما گاهی این نظریات بر پژوهشگران مسلمان نیز مؤثر بوده است.
از همین پرونده بیشتر ببینید
+ آیا واقعیت «اقتصاد اسلامی» وجود دارد؟ + «اقتصاد اسلامی» برای عصر مدرنیته کارآمد است؟ + اقتصاداسلامی معادل اقتصاد خرد و کلان؟ در این میان، برخی حتی به تحقیر کسانی می‌پردازند که معتقدند علوم اقتصادی اسلامی یا مدیریت اسلامی مفهومی معتبر دارند. در این زمینه نکات زیر ممکن است راهگشا باشد:
الف) اگر جهان‌شمول بودن تئوری‌های اقتصادی به معنای آن باشد که تحت شرایط مشخصی نتایج معینی به‌دست می‌آید، این ویژگی قابل پذیرش است؛ زیرا در این صورت، تئوری‌ها می‌توانند در هر جایی از جهان با شرایط مشابه کارکرد داشته باشند. به‌عنوان مثال، تئوری‌هایی که بر اساس منافع شخصی افراد و حداکثر کردن مطلوبیت‌های آنها بنا شده‌اند، در هر کجا معتبر خواهند بود. اما اگر منظور از جهان‌شمولی این باشد که تئوری‌ها در جوامع با ویژگی‌های فرهنگی و دینی مختلف بدون هیچ تغییرات اساسی قابل اجرا باشند، چنین فرضی نادرست است. واقعیت‌های فرهنگی و دینی تأثیرات عمیقی بر پیاده‌سازی تئوری‌ها دارند؛ برای مثال، در جوامع اسلامی که ربا را حرام می‌دانند، تئوری‌های اقتصادی مبتنی بر نرخ بهره عملاً کاربرد نخواهند داشت. بنابراین، جهان‌شمول بودن علم اقتصاد باید با در نظر گرفتن تفاوت‌های اساسی میان جوامع و شرایط محیطی آنها مورد بررسی قرار گیرد و نمی‌توان تئوری‌های اقتصادی را کلی و جهانی در نظر گرفت.
گزاره جهانی بودن علم اقتصاد، از سوی برخی تنها به دلیل تدریس این علم در دانشگاه‌های غربی و به‌ویژه در آمریکا، اروپا و کانادا، ترویج می‌شود. این دیدگاه، بدون توجه به ضرورت‌های معرفت‌شناختی و روش‌شناختی، عملاً فاقد بنیان‌های لازم برای تدوین نظریه‌های اقتصادی است و بیشتر بازتابی از کمبود و فقر تفکر اقتصادی در این کشورها به‌شمار می‌آید. تاریخ تحقیقات اقتصادی در کشورهای توسعه‌نیافته نشان می‌دهد که بسیاری از محققان این کشورها تلاش کرده‌اند که داده‌های جامعه خود را با تئوری‌های غربی ــ و حتی گاهی با تئوری‌های قرون 18 و 19 اقتصاد غربی ــ ولو با تغییر و دستکاری نتایج، تطبیق بدهند. آنچه این واقعیات تلخ را تلخ‌تر می‌سازد، این است که نتایج تحقیقاتی که در آنها به‌منظور تطبیق داده‌های اقتصادی جوامع غیرغربی با تئوری‌های غربی، دستکاری صورت گرفته، به حجم مستندات غلطی که ادعای جهانی بودن تئوری‌ها را تقویت می‌کنند، می‌افزاید. این در حالی است که این داده‌ها علی‌القاعده باید به‌عنوان شواهدی علیه ادعای فراگیری و جهان‌روایی تئوری‌ها استفاده شوند.
ب) درک واقع‌بینانه از علم اقتصاد این است که تئوری‌های این علم، که عمدتاً مبتنی بر رویکردهای نئوکلاسیکی هستند، برای توضیح واقعیات اقتصادی در جوامع پیشرفته سرمایه‌داری طراحی شده‌اند و قابلیت تعمیم به جوامع دیگر را ندارند. دکتر حسن سبحانی استاد گرانقدر اقتصاد دانشگاه تهران در «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» می‌نویسد:
تبیین‌‏های تئوریک این علم حاصل رویکردهای نئوکلاسیکی در بررسی و فهم واقعیات اقتصادی اقتصادهای پیشرفته سرمایه‏‌داری است و قابلیت تعمیم به واقعیات اقتصادی جوامع دیگر متفاوت از آنها را ندارد زیرا در بسیاری از موارد اصولاً شرایط تعمیم فراهم نمی‏‌باشد لذا آنچه در عمل واقع شده نه تعمیم تئوریک که تحمیل تئوریک است (ص 102).
ج) با توجه به تفاوت‌های آشکار فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی میان جوامع گوناگون، طبیعی است که تبیین رفتارهای اقتصادی در هر منطقه تحت تأثیر فرهنگ خاص آن جامعه قرار گیرد. به‌عبارت دیگر، هر جامعه با ویژگی‌های منحصر به‌فرد خود، نیازمند تئوری‌های اقتصادی خاصی است که قادر به تبیین دقیق و علمی شرایط اقتصادی آن جامعه باشند. از این رو، نمی‌توان انتظار داشت که تئوری‌های اقتصادی یک جامعه با دیگر جوامع متفاوت بطور یکسان قابل اجرا باشد، چرا که هر کدام از این تئوری‌ها برای تبیین شرایط اقتصادی خاص همان جامعه طراحی شده‌اند.
+ کل پرونده «اقتصاد اسلامی» در تسنیم {اینجا} در دسترس است.
جمع‌بندی
اقتصاد اسلامی به‌عنوان تبیین رفتارها و بینش‌های اقتصادی مسلمانان که در بخش وسیعی از جهان زندگی می‌کنند، جایگاه خود را دارد، و از این منظر برای دیگر تئوری‌های اقتصادی که معطوف به جوامع دیگر صورت‌بندی شده‌اند، هیچ تهدیدی ایجاد نکرده است.
در واقع، به‌عکس این، مسئله اصلی آن است که علم اقتصاد با ادعای شمولیت جهانی خود، از پذیرش تنوع تئوری‌های اقتصادی در جوامع مختلف خودداری می‌کند. در حالی که باید دامنه کاربرد خود را به سرزمین‌های مادری خود محدود می‌کرد، و زمینه را برای ظهور و رشد اقتصادهای منطقه‌ای و حوزه‌ای فراهم آورد تا بتوانند واقعیت‌های اقتصادی خاص آن جوامع را به‌درستی تبیین کنند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1247173/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین دسته از سامانه نظامی آلمان به اوکراین تحویل داده‌شد

نشریه آمریکایی اقدامات «بایدن» را احمقانه توصیف کرد

عرضه سکه‌های ضرب سال 1403 در مرکز مبادله

فرمانده سنتکام با رئیس جمهور لبنان دیدار کرد

افزایش نرخ بلیت قطارهای مسافری تکذیب شد

در نشست با معاون صنایع عمومی وزارت صمت تاکید شد؛

برنامه مجلس برای کاهش قیمت بنزین سوپر

بررسی فنی BAC X3pro؛ کراس‌ اوور مدرن و اقتصادی

اعطای تندیس زرین جایزه ملی مدیریت مالی ایران به همراه اول

تعطیلی مدارس به علت آنفولانزا

کشف و توقیف سه هزار و 200 لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی

خبر مهم مالک شریعتی درباره قیمت بنزین سوپر

بازار خودرو در خواب زمستانی/ آخرین قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا + جدول

قیمت طلای آبشده تغییر کانال داد/ قیمت سکه چند شد؟

دو گام به عقب یک گام به جلو

قیمت بنزین سوپر تغییر پیدا کرد

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 24 دی 1403+ جدول

شرکت‌ نفت و گاز آغاجاری و توسعه پتروایران تفاهم‌نامه امضا کردند

بومی‌سازی 1500 تجهیز صنعتی در آغاجاری

صحت‌سنجی تخصیص سوخت دریایی بدون نصب «AIS» ممکن نیست

روی فاریا مذاکره با پرسپولیس را تأیید کرد

اداره بنگاه‌های اقتصادی را به نسل جوان بسپارید

سیاست‌های توسعه دریامحور از برنامه‌های توسعه‌ای بوشهر است

تاکید وزیر بهداشت بر تخصیص یارانه‌های سلامت برای کاهش هزینه‌های اقشار آسیب‌پذیر

ربایش شهروند لبنانی توسط ارتش اسرائیل

چند و چون عیدی و پاداش آخر سال 6 گروه کارگری

سقوط بشار اسد اهداف امنیتی اسرائیل را محقق ساخت؟

هفته حسابدار با سپیدار؛ مسیر جدیدی در رشد دانش مالی و حسابداری

طراحی سامانه ایرانی معاملات بورس

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران به بلاروس می‌رود

عبدالناصر همتی در مجلس پاسخگو می‌شود / نمایندگان به دنبال مقصر گرانی دلار

انتقال پایتخت با هزینه بخش خصوصی انجام می‌شود؟

پیش‌نویس طرح توسعه جزایر سه‌گانه ایرانی تهیه شد

واشنگتن زمان دستیابی به آتش بس غزه را مشخص کرد

محمد اسلامی از روسای ادوار سازمان انرژی اتمی تجلیل کرد+‌ عکس

اسرائیل گرفتار کسری بودجه 37.5 میلیارد دلاری

فرصت‌های صنایع دریایی و دریانوردی بوشهرمعرفی شود

فوری/ نخست وزیر لبنان انتخاب شد

دلار توافقی 66 هزار و 723 هزار تومان شد

عضو کمیسیون صنایع: در کشور ما اگر کسی بعد از تصادف سالم بماند متعجب می‌شویم

2 ویژگی این طرح فروش/ ایران خودرو و سایپا سنت شکنی کردند

استپ قیمت دلار در آستانه تعطیلی میان هفته

توسعه هوش مصنوعی بومی؛ از حرف تا عمل

اعمال محدودیت‌های ارزی در سایه 2 عامل

بسته صنعت در بن بست

پرشیای فرانسوی؟/ عکس

تعطیلی مدارس این استان در پی شیوع آنفولانزا

خبر مهم برای داوطلبان؛ مهلت ثبت‌نام و انتخاب رشته‌های بدون آزمون سال 1403 تمدید شد

درگیری ترامپ با مقامات این منطقه آمریکا

نارضایتی شدید رئیس‌جمهور از محدودیت‌های پیش‌آمده برای «خاتمی و رنانی»

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی